Recepty: Workshop japonských sladkostí

Anko (pasta z červených fazolí)

• 200 g fazolí azuki
• 200 g cukru (krupice)
• Voda
• Špetka soli

Fazole namočte přes noc (na 8-12 hodin) a poté je opláchněte. Fazole dejte do většího hrnce a zalejte vodou cca 5 cm nad úroveň fazolí a přiveďte k varu. Až voda začne vřít, hrnec odstavte na 5 minut. Poté fazole slijte do cedníku a vraťte zpět do hrnce. Tentokrát přidejte jen tolik vody, aby byly všechny fazole ponořené. Přiveďte k varu a vařte na středně nízkém plamenu (asi 1 hodinu). Čas od času fazole zamíchejte.

Voda se bude postupně odpařovat, a proto musíte přidávat vodu, aby hladina zůstala na stejné úrovni. Pokud byste přidali více vody hned na začátku, fazole by se rozpadly. Fazole jsou hotové, když je můžete rozmáčknout slabým stiskem mezi prsty. Poté fazole propasírujte přes sítko, abyste odstranili slupky.

Zvyšte plamen a za stálého míchání přidejte cukr ve třech dávkách. Až se vám lžící podaří udělat na dně hrnce čáru, která vydrží alespoň dvě sekundy, přidejte špetku soli a hořák vypněte. Když se anko ochladí, bude hustější.

Jókan

• 200 ml vody
• 4-5 g agar (kanten)
• 250 g pasty anko

Přidejte agar do vody a zamíchejte tak, aby v tekutině byly cucky. Ohřejte směs v pánvi s nepřilnavým povrchem. Až směs začne bublat, dejte ji stranou a nechte odpočinout dvě minuty, aby si směs sedla. Poté přidejte anko a smíchejte jej se směsí do hladka. Přelejte směs do nádoby a nechte ztuhnout v lednici cca 1 hodinu. Když jókan ztuhne, nožem jej uvolněte z okrajů, vyklepejte na talíř a rozkrájejte.

Dorajaki

• 3 vejce
• 75g cukru krupice
• 1 lžička hnědého rumu
• 2 lžíce medu
• 200g hladké mouky
• 1 lžička prášku do pečiva
• 85ml mléka
• Olej

V misce míchejte vejce, cukr, rum a med tak dlouho, dokud se na povrchu nezačnou tvořit bublinky.

Poté přidejte mouku smíchanou s kypřícím práškem a vytvořte hustější těsto. Nakonec přidejte ohřáté mléko. Těsto na pánvi rozlévejte na velikost lívance a smažte na jemné vrstvě oleje. Dva hotové lívance spojte ankem. Množství anka je jen na vás.
Pokud to s mícháním přeženete, dorajaki nebudou tolik nadýchané a bude vás zbytečně bolet ruka.

Pocky

• 1 šálek chlebové mouky (v pohodě by měla být i klasická hladká, tyčinky budou možná křehčí)
• 1/4 šálku cukru
• 4 lžíce čerstvého másla, při pokojové teplotě
• 1 vejce
• 1/2 lžičky prášku do pečiva
• 1/2 lžičky soli
• 4 lžičky vody
• můžete přidat i trochu vanilkového extraktu
• čokoládu dle chuti
• drobnosti na ozdobení

  1. Troubu předehřejte na 160°C.
  2. Mezitím ve velké míse smíchejte máslo a cukr dohromady. Míchejte, dokud se nevytvoří takový krém. Poté přidejte vejce (a popřípadě i vanilkový extrakt) a opět promíchejte.
  3. Přidejte mouku, prášek do pečiva, sůl, promíchejte a pak přidejte vodu. Míchejte do hladka.
  4. Na plech tvořte pomocí zdobícího pytlíku, který jste vyplnili těstem, cca 6 cm dlouhé tyčinky alespoň centimetr od sebe.
  5. Tyčinky pečte asi 15 minut, dokud nemají zlatavou barvu.
  6. Poté je vyndejte, sundejte z plechu a nechejte úplně vychladnout.
  7. Nyní si rozpusťte čokoládu dle vlastní volby, v horké lázni nebo mikrovlnné troubě.
  8. Tyčinky poctivě namáčejte v rozpuštěné čokoládě do 3/4 jejich délky. Ale dávejte si pozor, tyčinky jsou celkem křehké. Kromě čokolády je můžete ještě obalit v drcených oříšcích nebo cukrovém zdobení. Fantazii se meze nekladou!
  9. Polomáčené tyčinky dejte chladit do ledničky, čokoláda rychleji ztuhne.
  10. Tyčinky můžete běžně skladovat při pokojové teplotě.

Koláčky moči (daifuku)

• močiko („sladká“ rýžová mouka obsahující lepek)
• voda
• cukr
• anko (případně jiná náplň)
• Solamyl

V misce smíchejte močiko s vodou a cukrem v poměru 4:4:1. Misku uzavřete (nebo přikryjte potravinovou fólií) a dejte do mikrovlnky na maximální výkon na cca 2,5 – 3 minuty. Po každé uplynulé minutě misku vytáhněte a směs promíchejte. Až je těsto hotové, nechejte ho zchladnout. Poté těsto přesuňte na vál, který je zaprášený solamylem, a i zbývající povrch těsta zaprašte solamylem, aby se s těstem dalo pracovat.

Těsto si zpracujte do tenkého válce, ze kterého můžete pohodlně odebírat menší kousky. Těsto naplňte ankem (případně jinou náplní), rohy k sobě pevně stiskněte a obalte v solamylu. Na závěr koláček upravte v dlani tak, aby byl kulatý. Standardní velikost koláčku by měla být cca 3 cm.

Dokument s recepty najdete na našem Dropboxu!

Publikováno v Akce

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *